Sponsor Reklam AlanI Sponsor Reklam AlanI ___________________________________________________
2 YAKLAŞIM FARKI, Mevlana, Hacı Bektaş
Bir adam kötü yoldan para kazanip bununla kendisine bir inek alır.Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektas Veli'nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister.
O zamanlar dergâhlar ayni zamanda aşevi işlevi görüyordu. Durumu Hacı Bektas Veli'ye anlatır ve Hacı Bektas Veli - ' helal değildir ' diye bu kurbanı geri çevirir.
Bunun üzerine adam Mevlevi dergâhına gider ve ayni durumu Mevlana'ya anlatır .
Mevlana ise ; bu hediyeyi kabul eder.
Adam ayni şeyi Hacı Bektas Veli'ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Mevlana'ya bunun sebebini sorar.
Mevlana söyle der: - Biz bir karga isek Hacı Bektas Veli bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.
Adam üşenmez kalkar Hacı Bektas dergâhı'na gider ve Hacı Bektas Veli'ye,
Mevlana'nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektas Veli'ye sorar.
Hacı Bektas da söyle der:
- Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana'nın gönlü okyanus gibidir.Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir."
Böylesi tevazu ve incelikle, birbirlerini yermek yerine yüceltebilmeyi becerebilen bir insan olmamız dileğiyle... (ALINTI)
Sponsor Reklam AlanI Sponsor Reklam AlanI ___________________________________________________
Yazıyı okuyunca aklıma şu benzetme geldi:
Gayri müslimlerle günahkar türkler cehennemde yanarken, gayri müslimlerden biri cehennemin duvarından tırmanıp kurtulmaya çalışırken, yanındakiler adam kurtulsun diye yukarıya doğru iteklemişler. Bizim türkler de duvara tırmanan bir türk gördüğünde ayaklarından tutup aşağıya çekmişler, ben yanıyorum o da yansın diye.
Şimdiki zamanda böyle düşünce tarzı nerdeee...
26 AÄŸu 2011, 09:50
Penelope
5. Boyut
YaÅŸ: 39
Burcunuz: Ruh Hali:
Re: İKİ YAKLAŞIM FARKI..
894315 yazdı:
Yazıyı okuyunca aklıma şu benzetme geldi:
Gayri müslimlerle günahkar türkler cehennemde yanarken, gayri müslimlerden biri cehennemin duvarından tırmanıp kurtulmaya çalışırken, yanındakiler adam kurtulsun diye yukarıya doğru iteklemişler. Bizim türkler de duvara tırmanan bir türk gördüğünde ayaklarından tutup aşağıya çekmişler, ben yanıyorum o da yansın diye.
Şimdiki zamanda böyle düşünce tarzı nerdeee...
size katılmamak elde değil..ne yazıkki böyle yaklaşım evet yok oldu yada olmak üzere günümüzde..
ama olsun bir iki kişi de kalsak biz iyilik yapalım..iyi olalım..iyi düşünelim..ne kaybederizki..güzel düşünmek gibisi varmıdır..
"ama olsun bir iki kişi de kalsak biz iyilik yapalım..iyi olalım..iyi düşünelim..ne kaybederizki..güzel düşünmek gibisi varmıdır.."
İyilik yapalım yapalımda, nereye kadar... İnsanın işini hallediyorsun adını safa çıkarıyor, hatalarını görmeyip mütevazi davranıyorsun, gözü açıklık yapmaya çalışıyor. Saygı gösteriyorsun attığın adımı eleştiriyor. Hakettiği hakareti yüzüne vuruyorsun sanki yüzde yüz kendisi haklıymış gibi küsüyor.
iyilik yap denize at balık bilmezse halik bilircilikte belli bir zaman sonra sıkıyor.
26 AÄŸu 2011, 10:03
Penelope
5. Boyut
YaÅŸ: 39
Burcunuz: Ruh Hali:
Re: İKİ YAKLAŞIM FARKI..
açıkcası beni bu hayatta sıkmayacak tek şey vardır iyi olma çabası..hatta bunun sıkıcı olma düşüncesi bana çok saçma geldi..sıkılacak onca şey varken neden iyi olma çabasından sıkılayımki..yada aslında sıkılma kavramı bana ters..hiçbir şey sıkıcı değildir aslında..sıkılanları hiç anlamıyorum ben.((..sıkılacak kadar lüksüm olmadığından olsa gerek..
Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumda konulara cevap yazamazsınız Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz Bu forumda dosya ekleyemezsiniz